Ilmatilaloukkaukset

Ilmatilaloukkauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa ilma-alus lentää valvottuun ilmatilaan, rajoitettuun (kielto(P)- tai rajoitusalue(R)) ilmatilaan tai ADIZ (Air Defence Identification Zone)-vyöhykkeelle ilman vaadittavaa selvitystä. Myös lentäminen AFIS-elimen ilmatilaan ilman vaadittua radioyhteyttä tai dronen lennättäminen ilman vaadittua lupaa luokitellaan ilmatilaloukkaukseksi.

Traficom on julkaissut vuosittain turvallisuustiedotteita ilmatilaloukkauksista (vuoden 2018 tiedote (Ulkoinen linkki), vuoden 2019 tiedote (Ulkoinen linkki), vuoden 2020 tiedote (Ulkoinen linkki), vuoden 2021 tiedote (Ulkoinen linkki)). Tiedotteet sisältävät tilastojen ja tapahtumakuvausten lisäksi myös hyödyllisiä vinkkejä ilmatilaloukkausten välttämiseksi. 

Alla olevalla klikkailtavalla raportilla voit tarkastella Suomessa tapahtuneiden ilmatilaloukkausten tilannetta tarkemmin. Raporttia päivitetään vähintään neljännesvuosittain.

Tarkemmin voit tutustua raportin käyttöön ja sen eri elementteihin tällä videolla (Ulkoinen linkki) (kesto 6 min. Video perustuu onnettomuus- ja vakava vaaratilanneraporttiin (Ulkoinen linkki), joten tietokentät ovat erilaiset, mutta käyttöperiaatteet ovat samat myös tällä raportilla).
Avaa raportti suuremmaksi oikean alareunan painikkeesta. Lisää ohjeita käyttöön löydät raportin "Ohjeet"-painikkeen takaa.

(https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiNGIwYThkOTUtZDM3My00YjBiLTg5OGYtMTk0M2JkYzRhYzVmIiwidCI6IjdjMTRkZmE0LWMwZmMtNDcyNS05ZjA0LTc2YTQ0M2RlYjA5NSIsImMiOjh9&pageName=ReportSection)