Kaupallisen ilmakuljetuksen turvallisuustilanne Q1/2022
ILMAILUN TURVALLISUUTEEN LIITTYVÄT TILANNEKUVAT SIIRTYVÄT UUTEEN OSOITTEESEEN
Tätä sivua ei enää päivitetä. Löydät tämän sivun tiedot jatkossa Tieto.Traficom -sivustolta (Ulkoinen linkki)
Kaupallisen ilmakuljetuksen turvallisuustilanne (Ulkoinen linkki)
Yleiskatsaus Q1/2022
Vuoden ensimmäinen neljännes kokonaisuudessaan sujui suomalaisessa kaupallisessa ilmakuljetuksessa turvallisesti. Onnettomuuksia ei tapahtunut. Vakavia vaaratilanteita oli edellisvuosien keskiarvoa vähemmän.
Maaliskuun aikana Suomessa ja ulkomailla suomalaisten ilma-alusten havainnoimana on raportoitu runsaasti aiempia vuosia enemmän häiriöitä koneiden satelliittinavigointiin käyttämissä GPS-signaaleissa.
Kaupallisen ilmakuljetuksen operaatioiden määrä suomalaisilla lentoasemilla oli ensimmäisellä neljänneksellä yli kaksinkertainen vuoden 2021 vastaavaan aikaan verrattuna. Operaatiomäärät olivat silti edelleen selvästi vuoden 2019 tason alapuolella. Ukrainan tilanteen johdosta tammi-helmikuun kasvu taittui maaliskuussa.
Tason 2 mittareilla arvioituna alkuvuonna oli selvästi aiempia vuosia enemmän ilmassa tapahtuneita läheltä piti-tilanteita, joissa suomalainen kaupallinen ilma-alus oli osallisena. Suuressa osassa näistä toisena osapuolena oli drone ja tapahtumapaikkana ulkomaat. Lisää tietoa MAC-osiossa (Ulkoinen linkki).
Maailmanlaajuisesti ensimmäinen neljännes on sujunut kaupallisessa ilmakuljetuksessa (ilma-aluksilla joilla saa kuljettaa 14 matkustajaa tai enemmän) viiden vuoden keskiarvon tasalla. Maailmalla on tapahtunut 2 onnettomuutta, joissa on kuollut 146 henkeä.
Viiden vuoden keskiarvona on ollut 3 onnettomuutta, joissa 124 kuolonuhria. Vakavin tämän vuoden tapauksista kävi 21.3.2022 Kiinassa, kun Boeing 737-tyyppinen reittilennolla ollut matkustajakone törmäsi toistaiseksi tuntemattomasta syystä tapahtuneen jyrkän syöksyn jälkeen vuoreen. (Lähde: Aviation Safety Network (Ulkoinen linkki))
Katsaukset aiempiin vuosikatsauksiin löydät graafien alapuolella olevista linkeistä.