Mopo-, moottoripyörä- ja mopoautokanta

Mopo on kaksipyöräinen (L1e) tai kolmipyöräinen (L2e) moottorikäyttöinen ajoneuvo, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 kilometriä tunnissa. Mopon moottorin sylinteritilavuus on enintään 50 cm3, kun kyseessä on polttomoottori, tai suurin nettoteho on enintään 4 kW, kun kyseessä on sähkömoottori. Tässä tilakuvassa mopoina käsitellään pääasiassa L1e-luokan ajoneuvoja.

Moottoripyörä (L3e- ja L4e) on kaksipyöräinen moottorikäyttöinen ajoneuvo. Moottoripyörä, jossa ei ole sivuvaunua, kuuluu luokkaan L3e ja sivuvaunullinen moottoripyörä luokkaan L4e. Moottoripyörän sylinteritilavuus on suurempi kuin 50 cm3, kun kyseessä on polttomoottori, tai sen suurin rakenteellinen nopeus on suurempi kuin 45 kilometriä tunnissa.

Mopoautot kuuluvat ajoneuvoluokkaan kevyet nelipyörät (L6e). Mopoauton kuormittamaton massa on EU:n puiteasetuksen mukaan enintään 425 kg (ilman sähköajoneuvon akkujen massaa). Mopoauton suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 km/h. Ajoneuvon moottorin sylinteritilavuus on enintään 50 cm3, kun kyseessä on ottomoottori, tai 500 cm3, kun kyseessä on dieselmoottori ja suurin nettoteho enintään 6 kW, kun kyseessä on sähkömoottori. 

Lisätietoa

Lisätietoa eri ajoneuvoluokista löytyy Traficomin ajoneuvoluokat -sivuilta (Ulkoinen linkki)