Mopot, moottoripyörät ja mopoautot
 

Mopo-, moottoripyörä- ja mopoautokanta

Mopo on kaksipyöräinen (L1e) tai kolmipyöräinen (L2e) moottorikäyttöinen ajoneuvo, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 kilometriä tunnissa. Mopon moottorin sylinteritilavuus on enintään 50 cm3, kun kyseessä on polttomoottori, tai suurin nettoteho on enintään 4 kW, kun kyseessä on sähkömoottori. Tässä tilakuvassa mopoina käsitellään pääasiassa L1e-luokan ajoneuvoja.

Moottoripyörä (L3e- ja L4e) on kaksipyöräinen moottorikäyttöinen ajoneuvo. Moottoripyörä, jossa ei ole sivuvaunua, kuuluu luokkaan L3e ja sivuvaunullinen moottoripyörä luokkaan L4e. Moottoripyörän sylinteritilavuus on suurempi kuin 50 cm3, kun kyseessä on polttomoottori, tai sen suurin rakenteellinen nopeus on suurempi kuin 45 kilometriä tunnissa.

Mopoautot kuuluvat ajoneuvoluokkaan kevyet nelipyörät (L6e). Kevyt nelipyörä on nelipyöräinen moottorikäyttöinen ajoneuvo, jonka kuormittamaton massa on enintään 350 kg ilman sähköajoneuvon akkujen massaa ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 kilometriä tunnissa. L6e-luokan ajoneuvon moottorin sylinteritilavuus on enintään 50 cm3, kun kyseessä on ottomoottori, tai suurin nettoteho enintään 4 kW, kun kyseessä on muu polttomoottori tai sähkömoottori. Kevyt nelipyörä voi mopoauton lisäksi olla myös esimerkiksi mönkijä. Tässä tilakuvassa mopoautoina käsitellään kevyiden nelipyörien ajoneuvoluokkaan kuuluvia, pienen henkilöauton kaltaisia ajoneuvoja.

Lisätietoa

Lisätietoa eri ajoneuvoluokista löytyy Trafin Ajoneuvoluokat -sivuilta 

 

 

 
 

 

Sivu päivitetty 03.01.2018